Det er uacceptabelt, at vores ældre på plejehjemmene betaler 4.100 kroner om måneden for mad, der ikke engang er frisklavet. Velfærdssamfundet er blevet en optimeringsmaskine, hvor driftsstabilitet vejer tungere end det nære og menneskelige. For mig derhjemme rækker det samme beløb til frisk mad til mig og mine to børn. Hvorfor skal vores ældre medborgere nøjes med dyr kølemad, når de har betalt ind til fællesskabet hele livet?
Projekter om at øge proteinindholdet for at undgå underernæring er fint, men det løser ikke det grundlæggende problem: Maden skal smage, dufte og føles hjemlig, så de ældre får lyst til at spise. Mad er medicin – og medicin skal være af god kvalitet.
Fra januar overtager kommunen driften af plejecentret i Nr. Nebel, hvor der står et spritnyt køkken. Men vil de ældre få lov at bevare den frisklavede mad? Det må ikke blive et spørgsmål om økonomi og i en liberal optimering. I Socialdemokratiet mener vi, at ældres sidste tid ikke skal optimeres væk. Vi vil kæmpe for, at den friske, hjemmelavede mad vender tilbage til kommunens plejecentre.
Jeg husker fra min tid som sosu-elev på Møllegården i Outrup, hvor køkkenpersonalet lavede god, frisk mad til de ældre. Det kan lade sig gøre – og det skal det igen. Vores ældre fortjener værdighed, også ved middagsbordet.
Anne Catherine Hoxcer Nielsen
Søndergade 5, Varde
Byrådsmedlem for Socialdemokratiet
